Dansk auktion

Danskarna ville förstås inte vara sämre än svenskarna och publicerade snabbt en lista på 125 åringar som är anmälda till den danska auktionen. 43 av dessa kommer från Sverige och vi har ett antal dubbelanmälningar från tex Rävdansen.

Säljarna

I och med det svenska inslaget är säljarna en mer brokig skara än vid den svenska auktionen. Klassikerna är förstås Hjortebo samt York och Berner Olsen förtjänar att nämnas med 11 åringar. Long Racing har med sex stycken (flera för Buck Racing) och Kastanjegården hela sju.

Hingstarna

Man slås direkt av att Appel Au Maitre (e. Starborough) och Giant Sandman (e. Footstepsinthesand) är ordentligt representerade. Den senare var en mycket snygg sprinter som blir spännande att följa. Han kan inte klaga på att inte fått chansen. Genom Berner Olsen har vi flera avkommor till Kahyl (e. Galileo). Ostartad men välstammad är Kahyl precis den typ av hingst som kan komma till Skandinavien. Al Shemali (e. Medicean) var underskattad som unghäst då han var trea i Dante Stakes (Gr.2) tränad av Sir Michael Stoute. Efter att ha gått ned till Dubai och Saeed bin Suroor blev det inga större framgångar, men Al Shemali kämpade på och bytte tränare ett antal gånger. Väl hos Al Rayhi togs klivet tillbaka till eliten och det blev en skrällseger i Dubai Duty Free (Gr.1). Det blev totalt fem segrar under sju säsonger för Al Shemali. Wilshire Boulevard (e. Holy Roman Emperor) var ingen av Coolmores större stjärnor. Som halvbror till Zoffany (e. Dansili) finns det förstås plats för honom i Skandinavien.

Det finns fler roliga ”singelhingstar” i anmälningslistan. Vad sägs om Mastercraftsman (e. Danehill Dancer) som står för 25 000 euro? Bobby’s Kitten (e. Kitten’s Joy) gillade vi verkligen och är en spännande sprinter-/milerhingst. Zarak (e. Dubawi) är en av världens bäst stammade hästar genom tiderna. Avkommorna lär stå distans vilket kanske inte kan sägas om de som kommer från Equiano (e. Acclamation). Bated Breath (e. Dansili) är en annan sprinter vi gillar och att betäcka med Gleneagles (e. Galileo) är en satsning som imponerar. Står för 35 000 euro! En personlig favorit är El Kabeir (e. Scat Daddy) som jag lirade hårt på en gång när han besökte Laurel för ett av våra huvudrace. Står tydligen för 8 000 euro på Irland. De få avkommor som sålts har snittat 25 000 euro.

Stona

Det känns som att det är lite av en generationsväxling bland stona. Visst har vi mängder av eleganta tävlingshästar, men färre etablerade avelsston. Särskilt saknar vi Fleur en Fleur (e. Hernando) som har en efter Äpplet i år och alltså hade varit ett helsyskon till Suspicious Mind. Hon är dock representerad genom dottern Mon Fleur (e. Academy Award. Nudetnok (e. Academy Award) har börjat bra i aveln och modern Marigold (e. Cajun Cadet) har lämnat en trio goda hästar. Tolerate (e. Dubawi) finns inte längre med oss, men hennes Appel Au Maitre-avkomma hade garanterat varit en sales topper. Princess Luna, som halvsyskonet till Queen Rouge (e. Lord of England) heter, kommer förstås tävla i Mme Fernandes färger

Seattle Speight (e. Speightstown) har A.P Indy (e. Seattle Slew) som morfar och det är inga dåliga grejor. Hon var själv ingen stjärna på banan, men lyckades ta två billiga handikaper till slut. Hon var själv en dyring som åring (tillbakaropad för 220 000 dollar) och när hon såldes till aveln slogs klubban på 25 000 euro. Att släkten kunde springa vet vi och Seattle Speights helbror Troilus var bland annat tvåa i ett stakes på Gulfstream och gjorde då 1400 meter under 1.21. I aveln har hon hittills lämnat Al Muna (e. Zoffany) som tog åtta segrar. Marta (e. Appel Au Maitre) segrade både i Altamira och Jockeyklubbens Avelslöpning vilket visar att Äpplet ger en stor influence för stamina. Mystic Town (e. Medicean) älskar Jägersro och 1200 meter vilket man kan förstå då Medicean betyder sprinter/miler. (Intressant nog är Medicean (e.Machiavellian) far till avelshingstarna Dutch Art samt Al Shemali!). Jägersrotränarna borde i alla fall slåss om Seattle Speights nya Appel Au Maitre.

Ett roligt sto att hålla ögonen på är Mirona (e. Mirio) som en gång i tiden var sin årgångs mest lovande sto i regi Fredrik Reuterskiöld och ägd av Mr Ascot. Det blev seger i Auktionslöpningen samt en andraplats i Breeders’ Trophy Classic. Hon går tillbaka på Darley-uppfödningen Saucy Girl (e. Taufan) som tävlade med bravur för Nordlings. I aveln lämnade hon The Groom (e. French Groom), Saucy Bird (e. Diaglyphard), Elegant Song (e. Songline) samt med Itsabrahma (e. King of Hush) både Itsagirl och Itsagroom. Det finns ytterligare några halvmiljonärer och poängen är alltså att mormor var ett elitsto. Mirona själv har förbluffat i aveln. Dels har hon lämnat Sveriges mest kända icke-vinnare, Itsakeeper (e. Heart Of Oak), och dels segermaskinen My Cup Of Tea (e. Dustoori). Årets Mirona-avkomma är efter Aces Star (e. Monarchos) och lär inte bli en dyring trots det ovanstående. Ett fynd?

Danska La Sall (e. Cajun Cadet) hade kanske själv inte det mest spännande blodet. Hon tog ändå fem segrar och visade över 80 i formtal. Årets avkomma är tyvärr hennes sista. Med halvsyskon som Reet Petite (e. Appel Au Maitre), Sir Randolph (e. Academy Award) och Sir Herman (e. Zoffany) lär köparna slåss om hennes åring efter Äpplet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *