Voterlöpning

Det är dags för fantastiska Voterlöpning och årets upplaga ser lysande ut även om jag kanske hade velat se No Short Cuts (e. Will Take Charge) i Voter istället för i Derby Trial.

Voterlöpning är döpt efter den förste segraren i Svenskt Derby och namnet kunde inte vara mer passande. Sedan löpningen infördes 2008 har sex segrare i Voter även segrat i Svenskt Derby. Swing That Cat, Handsome Hawk, Moe Greene inledde med tre raka “dubblar” och några år senare kom Bomar och Hurricane Red. Efter några års uppehåll var det ifjol dags för Bullof Wall Street att klara av bedriften.

Något vi kan vara ganska säkra på är att Voterlöpning ger oss en bra fingervisning inför Derbyt. Endast en gång, 2019, då Nipozzano var först har segraren i Voter inte startat i Derbyt. Snittplaceringen i Derbyt är 2,4! Raden är 12 (6-3-1), endast Shake The Disease har missat pengar. Tittar vi på Derbysegrarens Voterplacering är snittet 2,6.

Hur skall man tänka som spelare vad gäller Voterlöpning? Statistiken visar att det finns något för alla. Sex av 13 gånger har favoriten segrat, men snittoddset är hela 6,22. Bullof Wall Street gav hela 18 ggr pengarna medan Gunvald bara gav 16 för 10. Det är absolut ingen anledning att ge upp för att den man tror på inte är favorit, senast favoriten segrade var faktiskt just Gunvald och det var 2016.

Vilket utgångsläge är det bästa? Finns det något att hämta ur arkiven? Nja även här har vi en diversifierad bild. Snittboxen är 5,85 och typtalet är 6. Från box sex har tre av 13 segrare startat och sex är även medianen. Två segrare har startat från innersniffen och två segrare har kommit från box 10. Borgen lyckades segra från box 12.


Hur har hästarna kommit till Skandinavien? Är det bara dyra importer som räcker i Voter? Dyrast av alla segrare i Voter var Handsome Hawk som kostade hela 440 000 euro. Billigast var å andra sidan Moe Green som Castro ropade in för endast 4000 euro. Räknar vi om alla inköp till svenska kronor finner vi att medianen är 192 000 kronor och att snittet är 581 000 kronor. Det tyder på att det inte är någon nackdel att betala upp för välstammade hästar, men kom ihåg att tre av segrarna har kostat under 100 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *