Svensk luft passar Khurshed?

Ibland när man går igenom en V64 omgång så stannar man till lite. Stefan Jönsson tippar 3 Khurshed (e. Night of Thunder) etta i första avdelningen och när jag kollar in formen hajjar jag till av härstamningen. Marie Lustig brukar inte köpa in de dyraste importerna, men Khurshed är efter Night of Thunder med Tamayuz (e. Nayef) som morfar. Det låter dyrt, mycket dyrt. Det låter också miler och miler verkar vara det Khurshed är. Det hela fångar mitt intresse och det är dags att kolla upp stamtavlan och försöka hitta ”storyn” bakom hästen. Eftersom fullblodsaveln har maximen ”breed the best with the best and hope for the best” torde det finnas många guldkorn bakåt i stammen.

Khursed inhandlades för 10 000 guineas av Walter Buick , men det var inte första gången Khurshed gick genom ringen. Som åring ropades han in för enorma 200 000 guineas av Shadwell som knappast var nöjda med det köpet. På Irland sprang Khurshed in 339 pund som treåring tränad av Kevin Prendergast! Sånt kan man inte ha i stallet och Khurshed finns därför i Sverige. Men varför betalade man 200 000 gns?

Modern till Khurshed, Award, sålde inte sin senaste avkomma, antagligen på grund av Khurshed. Den första avkomman såldes för endast 6000 euro och kom aldrig till start (om inte Racing Post missat något). På tävlingsbanan var Award ingen stjärna, men hon gjorde det okej i ett fåtal starter och fick ett formtal på 80 efter sin maidenseger. Det anmärkningsvärda med Award är att hon var en supersuccé som pinhook.

Som föl såldes Award för 90 000 euro. 11 månader senare gick hon för 240 000 guineas på Tattersalls!!! Tre år senare såldes hon för avel för 45 000 guineas. En nätt förlust…

Vi går vidare en generation. Award är undan Fantastic Account (e. Fantastic Light) som aldrig startade. Hon såldes några gånger på auktion. Som föl för 15 000, som åring för 45 000 och märkligt nog som fölmärr för 42 000 euro. Överprisat är väl förnamnet. Men vi letar vidare.

Nästa moder är Fabulous Account (e. Private Account) och inte heller här hittar vi några tävlingsmeriter. Hon hade några dåliga avkommor och en hyfsad, men inget som står ut. Hennes senaste föl kostade 800 euro. Vi får leta vidare.

Fabuleux Jane (e. Le Fabuleux) är dock någonting annat. När hon såldes på en auktion för fölmärrar gick hon för hela 800 000 dollar. Det fanns inga tävlingsmeriter, men hon hade redan lämnat Joyeux Danseur (e. Nureyev) som efter karriären blev avelshingst. Joyeux Danseur var en sent utvecklad gräshäst som som bäst segrade i en Grade 1 vilket inte är dåligt.

Det är nu det blir lite intressant. Slår man på Joyeux Danseurs avkommor hittar man namnet Cavallino bland de främsta. Cavallino minns jag väl. Segrade i såväl Täby Marathon som Tre Kilometer. Ägare var Rio och tränade gjorde Roy Arne Kvisla. I sadeln satt nästan alltid Mäster Fredrik Johansson. Med 10 segrar var Cavallino by far Joyeux Danseurs mestsegrande avkomma.

Det börjar bli dags att sluta, men nästa led är Native Partner (e. Raise A Native) som tog 11 segrar på 42 starter. 1970 var hon riktigt bra och jag kan tänka mig att det såg bra ut i auktionskatalogerna ett bra tag.

Khurshed har visat lovande takter på slutet och det är väl inte omöjligt att det här släktet trivs särskilt bra med svensk luft i lungorna?

4 reaktioner på ”Svensk luft passar Khurshed?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *