Derby och dosage

Det är dags för Derbyt med stort D och den här veckan är alltid en av årets höjdpunkter. Jag lyssnade på Engmans podcast med Junior och även om den var allt annat än revolutionerande lyckades Junior på ett bra sätt sammanfatta betydelsen av Derbyt och förberedelserna inför. Det gäller att föda upp en häst med rätt förutsättningar, det gäller att köpa en häst med rätt förutsättningar och sedan även i träning ge hästen rätt förutsättningar. Efter Derbyt är det i många fall slut. Har man kvar en häst som platsar mot den äldre eliten, eller är det vanliga handikaper som gäller?

Ett av mina största intressen är avel och min bokhylla innehåller volym efter volym som handlar om avel. Att segra i Derbyt (vinner gör man på Lotto, segrar gör man i kapplöpningar) är målet för nästan alla i det här gamet och man har länge sökt efter den rätta formeln för aveln.

En mer vetenskaplig approach finns i Dosage-teorin. Den identifierar vissa hingstar som särskilt goda förärvare. Efter ett tag är det lätt att se om hingsten lämnar stayers eller sprinters, om dom är gräs eller grushästar och så vidare. Ju tydligare och starkare tendens ökar sannolikheten att hingsten blir utnämnd till Chef-de-Race vilket ger ”dosage poäng” som kan mätas. Ju närmre släkt du är med Dubawi och Galileo ju fler poäng får du.

Det intressanta är att antalet poäng inte är det som är mest intressant utan hur dessa fördelas mellan kategorierna Brilliant-Intermediate-Classic-Solid-Professional. Via en formel beräknas sedan ett Dosage Index och det är här det blir intressant. Verkligheten visar att det nästan är omöjligt att segra i ett Derby om man har ett högt (över 4) DI. Samtidigt vill man inte ha ett för lågt heller, att en häst är bäst över 4000 meter hjälper inte mycket om man vill segra i ett Derby. Att en häst är bäst över en viss distans betyder inte att den är bra över den distansen. Det handlar om klass, dosage handlar om typ.

En svaghet med teorin är att den har svårt att värdera nya hingstar, en annan att man måste kolla upp de databaser som finns och hur det står till där. Till exempel är framgångsrika Danehill (e. Danzig) allt annat än en Chef-de-Race, men står listad som det på flera ställen. Hingsthållare har all anledning att försöka manipulera systemet för egen vinning. En officiell lista har ni här. Den överintresserade kan förstås göra en egen lista, eller exprimentera med egna tal för nya hingstar.

Nog om teorin, jag rekommenderar Dosage: Pedigree and Performance av Steven A Roman om du vill lära dig mer. Finns till Kindle, men är ganska svår att få tag på som hardcover.

Hur ser det då ut för hästarna i Svenskt Derby?

 1. Stroxx Carlras (e. Footstepsinthesand u. Specific/Dubawi DP = 2-4-14-8-0 (28) DI = 0.87 Omdöme: Mycket välbalanserad Dosage som bör stå en bra bit över 2400 meter. Lägg till att Footstepsinthesand-avkommor ofta är effektiva just på Jägersro.
 2. Pusjkin (e. Muhaarar u. Propaganda/Sadler’s Wells DP = 2-1-10-6-1 (20) DI = 0.67  Omdöme: Perfekt balanserad för ett Derby/St Leger. Möjligen lite för lågt DI. Ett urstarkt möderne kompletterat med ett snabbt fäderne. Dosagen ger grönt ljus för en start i Derbyt, men jag kan inte låta bli att oroas över att Muhaarar var en sådan utpräglad sprinter. Det finns dock redan några avkommor som stått distans och siffrorna skriker ju stayer.
 3. Captain Chorus (e. Paco Boy u. Sea Chorus/Singspiel DP = 1-1-7-3-0 (12) DI = 0.85   Omdöme: Mer stark än snabb enligt DI, men också en siffra jag skulle vilja syna med tanke på fädernet och Paco Boy som går tillbaka till Green Desert och Danzig.
 4. Falkor (e. Barocci u. Lana Jolie/Whipper) DP = 2-0-9-3-0 (14) DI = 0.87 Omdöme: Siffrorna visar goda förutsättningar för en Derbystart. Här får man dock vara lite försiktig. Barocci är efter Deep Impact och det får han inga poäng för ännu. Sannolikheten är hög att Deep Impact är värd Chef-de-Race på både Classic och Solid vilket skulle göra DI än lägre.
 5. Wolfof Vancouver (e. Speightstown u. Lookalike/Dynaformer) DP = 8-5-17-0-0 (30) DI = 2.53 Omdöme: Äntligen en häst med lite mer speed i stammen! Ett DI på 2,5 tyder väl egentligen på att den optimala distansen är 1800 meter, men det är ju det vi får se efter den här starten!
 6. Hey Brother (e. Hallucinate u. Irish Dolly/Docksider) DP = 4-2-8-2-0 (16) DI = 1.67  Omdöme: Goda förutsättningar för ett Derby på pappret. Hallucinate är inavlad 3×3 på Mr Prospector. Inte en out-an-out stayer, men heller inte för mycket sprint.
 7. No Short Cuts (e. Will Take Charge u.Gratification/Scat Daddy) DP = 4-12-4-0-0 (20) DI = 9.00  Omdöme: Ojojoj, precis som Wolfof Vancouver är han en ”dubbelnolla” det vill säga saknar helt poäng i kategorierna Solid och Professional. Det betyder normalt att man är extra sprinterbetonad. Will Take Charge stod själv 1800 meter och segrade bland annat i Travers (Grade 1). No Short Cuts är ett fint exempel på att det finns mängder av undantag.
 8. Crystal Keys (e. Appel Au Maitre u.Walona/Nobileo) DP = 1-1-7-3-0 (12) DI = 0.85  Omdöme: Styrka finns i överflöd i den här stammen och frågan är snarare hur det står till med snabbheten. Det är självklart att man startar i Derbyt och sedan i Hurricane. Något man skall komma ihåg är att bara för att en häst passar bäst över lång distans betyder det inte att den har klass nog att räcka mot de bästa.
 9. Palm Springs (e. Juniper Tree u. Paree/Desert Prince) DP = 4-1-11-10-0 (26) DI = 0.68 Omdöme: Genom fädernet kommer man snabbt till Galileo och det ger utslag i Classic och Solid siffrorna. Mödernet är mer välbalanserat styrka/speed och kanske till och med lite underskattat fartmässigt. En intressant profil som har alla förutsättningar att stå distansen och lite till.
 10. Lot of Joy (e. Camelot u. Miss Macnamara/Dylan Thomas) DP = 4-1-15-10-0 (30) DI = 0.71  Omdöme: Intressant inavlad 3×3 på Kingmambo vilket tillför mycket styrka. Även inavlad 4×3 på Danehill. Profilen tiltar mer till vänster om man anser att Danehill är en Chef-de-Race. Står alla dagar i veckan.
 11. War Hawk (e. Appel Au Maitre u.L’Italiana/Rossini) DP = 2-1-6-1-0 (10) DI = 1.50  Omdöme: Mycket snyggt balanserad och goda förutsättningar att stå ett Derby på Jägersro.
 12. Chatarina (e. Lawman u. Canyara/Dansili) DP = 2-2-7-2-1 (14) DI = 1.15 Omdöme: Lawman var själv välbalanserad med ett snabbt fäderne och ett starkt möderne. Chatarina ser på pappret ut att behöva distans. Det som kan diskuteras är väl om Shirley Heights (via Lawman) skall få ett relativt stort genomslag. Stammen kan vara snabbare än man tror, men Derbydistansen står hon med god sannolikhet.
 13. Dominic (e. Footstepsinthesand u. Devilish Lips/Königstiger) DP = 1-0-11-2-0 (14) DI = 0.87  Omdöme: Ett intressant tyskt, starkt, möderne. När man ser att Dominic segrat över 1200 meter finns hoppet att han är en riktig klasshäst för siffrorna tyder på mer av en stayer än en sprinter.
 14. Suspicious Boy (e. Appel Au Maitre u. Nudetnok/Academy Award) DP = 1-1-4-0-0 (6) DI = 2.00  Omdöme: Dubbelnolla. Fin blandning av styrka och snabbhet. Kanske är Appel Au Maitre något av en skandinavisk Chef-de-Race?

5 reaktioner på ”Derby och dosage”

 1. Intressant siffermässig analys. Gillar när man kan koka med prestationer till ett mätvärde. Med det sagt är Derbyvinnaren bland 5,6,11,12 och 14 samt att NSC trumfat ut sig med DI 9,00?

 2. Tack för ett intressant inlägg. Vem är det nu som uppdaterar listan över Chefs d R? Finns det några operationella kriterier för att ” make the list”?

   1. OK! Tack för svaret. Funderar lite hur dom ser på om en hingst är Sire of Sires och grand sire i allmänhet. Har inte orkat följa länken – men det får bli ett senare projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *