Vänner i viken

Derbyt

Svenskt Derby fick en oväntad segrare i Stroxx Carlras (e. Footstepsinthesand) riden av skrälljockeyn Nicolaj Stott som gav hästen alla förutsättningar för seger. Oddset reflekterade det faktum att hästen på förhand bedömdes att vara långt långt efter, men som så ofta spelar verkligheten teorin ett spratt. Från likavikt besegrade Stroxx Carlras mycket enkelt storfavoriten No Short Cuts (e. Will Take Charge) som fick en stygg resa i spåren.

En ny sida om galopp

Vänner i viken blev rubriken på det här inlägget, men i verkligheten är det vänner i fjorden. För efter att ha förlorat en tipstävling är jag nu tvungen att recensera en ny galoppsite/galoppblog nämligen http://galoppanalyse.no.

Siten är ambitiös och mitt hjärta klappar fort när jag läser om deras approach till speed ratings. Här i USA är ju speed ratings allt (och inget) och jag råkar ha läst ett 20 tal böcker i ämnet samt exprimenterat med mina egna tal på Täbys dirttrack. Jag finner mig alltså lämpad att recensera nytillskottet på den skandinaviska tipstermarknaden inom galoppsport.

Bloggposten som recenseras är https://www.galoppanalyse.no/2021/07/15/bruk-av-prestasjonstall-svensk-derby/ vilken förstås är högaktuell.

När jag såg bloggen för första gången skrockade jag bara. Är det någon gång Speed Ratings är useless är det vanligtvis för hästar som är unga och som inte är beprövade på distansen. Detsamma gäller förvisso de traditionella formtalen inom galoppen. Hästar under utveckling som inte visat sitt kunnande är inte lämpade för den här typen av analys. Men å andra sidan, vi har inget bättre än klassisk ”misstanke” på grund av härstamning, tränare, jockey och utgångsläge.

Recension

Man börjar med lite skryt, de högsta talen har segrat tre av de senaste fyra. Att talen ”hittat” hästar som Bullof Wall Street, Red Cactus, Nordic Defense säger inte mycket. Urvalet är lågt och även min bästis Erik Ivares har lyckats hitta dom här segrarna. Nåväl. Fakta är fakta och det är värt att läsa vidare.

Efter att man har förklarat varför No Short Cuts är en värdig favorit går man in på spelvärde. Det här gillar jag. En häst som står i 2 ggr måste ha över 50 % i sannolikhet att segra för att man skall gå runt på liret. Här har man en intressant och helt korrekt genomgång av ”värde”. Även om No Short Cuts bör segra är det inte säkert att man har ”värde” i spelet.

Man konstaterar att de egna talen gör No Short Cuts till en trolig segrare, men hästar som Wolfof Vancouver och Pusjkin kan vara utmanare till rätt odds.

Sedan skriver man om ”Bounce” och här rekommenderar jag att herrrarna läser på lite mer. Bounce är ett legit begrepp, men knappast på treåringar som gjort få starter. En femårig claimer som helt plötsligt är fem kilo bättre än sitt tal är väldigt mycket mer likely att gå tillbaka till sin norm än en treåring som är under utveckling. Vissa hävdar att när treåringar visar samma tal två gånger är det pga bounce och givet rätt vila är hästen redo att ta nya kliv.

Det finns en intressant passus om att när avkastningen är hög är det värt att spekulera. Det här tilltalar mina erfarenheter från finansbranschen. Mina egna erfarenheter är dock att 1,20 oddsare inom galoppsporten fallerar mer sällan än tex 1,20 oddsare inom amerikansk travsport.

Avsnittet om ”toppar” är mkt intressant. Jag skulle anta att det ser annorlunda ut här i USA, men vad jag vet om Voter-Derby hästarna så skulle jag förvänta mig att hästarna förbättrar sig. Fyra poäng kanske är väl mycket för att kräva en ny topp? Det låter dock väldigt sunt, för visst måste man ha en viss felmarginal med sig.

Uppsummeringen av tankarna blev inte jättelyckad, men en sådan här recension bryr sig mer om teori än om en veckas praktik.

Sammanfattningsvis är bloggen ett mycket välkommet tillskott till skandinavisk galoppsport. Här i USA är Speed Ratings helt meningslösa, alla har dom, dom står i alla program och dom motsvarar aldrig oddsen.

Det beror förstås på det faktum att Speed Ratings förklarar vad hästen gjort, inte vad den kommer att göra. Det är där din egen kunskap och dina egna teorier kommer in. Är stallet i form? Är spåret bra? Hur läggs taktiken upp? Och så vidare. Dessa faktorer är ofta väldigt viktiga jämfört med ”kunskapen” om hur fort en häst sprang för tre veckor sedan.

Missförstå mig inte nu. Att bättre än en konstlat formtal kunna bedöma en häst snabbhet är förstås bra och viktigt. Själv tror jag att det är omöjligt att jämföra tal från Övrevoll, Klampenborg och Bro Park, men kanske är det lättare gjort mellan Jägers och Bro Parks dirttrack.

Den seriösa approachen till att handikappa racen tror jag i sig kommer att ge Galoppanalyse.no en stor framgång. Det är bara att hoppas att dom håller i intresset trots de små potterna som vi har i Skandinavien. På plussidan är det så att det inte finns officiella Speed Ratings, vilket förstås är bra för dom som gör sina egna. Speed Ratings driver inte spel, den saken är säker, men på omogna marknader kan dom göra extrem skillnad, det såg vi i USA innan det blev allmängods.

Jag gillar att författarna har ett antal brasklappar inlämnade, själv var jag i ung ålder betydligt mer fanatisk. Om det är något som kan hjälpa skandinavisk galoppsport uppåt är det att spelarna skapar ett ”buzz” kring sporten. Speed Ratings alone kanske inte gör det, men en närvaro på rätt social media kanske ordnar biffen?

Jag kommer fortsätta läsa allt som ”guttarna” skriver och rekommenderar er alla att följa dom.

3 reaktioner på ”Vänner i viken”

  1. En förutsättning att överhuvudtaget fundera på tal baserade på tid är ju att tidtagningen är korrekt
    I Skandinavien är det väl bara Jägersro är ok
    I detta teknikens förlovade tidevarv är förhållandet
    obegripligt
    Lars Kant
    fd skandinavisk galoppexpert

    1. For det første, tusen takk til Ledvolten for en grundig og rettferdig review!

      Angående tidtaking så deler jeg Hr. Kants frustrasjon, tidtakingen er ikke god nok, og det burde være enkelt å gjøre noe med. Tidtakingen på Jägersro og Øvrevoll er ok, ellers er det for dårlig. Særlig på Bro Park er det mye rart, så her tar vi våre egne tider.

      Jeg vier for øvrig en del avsnitt til akkurat dette med tider i det beslektede innlegget til det som er vurdert av ledvolten: https://www.galoppanalyse.no/2021/06/30/prestasjonstallene-forklart/ (det er også oversatt til engelsk)

      Vår metode beror ikke så mye på slutttider som det klassiske ”speed ratinger” gjør, hvilket gjør at man både får tall som gir mening i gressløp, og at vi ikke så lett blir ofre for gale tider. Det står mer om metoden vi har utviklet der.

      Selvsagt hadde det vært bedre med riktige tider, og ikke minst, gode mellomtider. Det er på tide at man investerer i mer og bedre informasjon til både spillere og aktive.

      Dette er for øvrig ikke bare et skandinavisk problem, en ”rating-kollega” i USA klager ofte på det samme problemet, denne tweeten er bare noen dager gammel: https://twitter.com/TimeformUSfigs/status/1419036210438230020

    2. Ja, det er helt riktig Lars. Ubegripelig at ikke dette kan gjøres bedre fra banenes hold med dagens teknologiske muligheter. Problemet er selvfølgelig kjent for oss, og det er også derfor vi, på flere av banene med ureliable tider, ser oss nødt til å ta oss av tidtakingen selv. Du er mer enn velkommen til å lese mer om hvordan vi kalkulerer våre tall her:
      https://www.galoppanalyse.no/2021/06/30/prestasjonstallene-forklart/

      Gard Edvardsen
      Galoppanalyse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *